Op mijn 43ste leek alles prima in orde: ik was getrouwd, moeder van vier geweldige zonen en had een fijne parttimebaan. De afgelopen 14 jaar had ik met veel liefde voor mijn kinderen gezorgd en was er altijd voor hen. Maar ondanks dat alles, was ik heel moe.
Mijn naam is Marjon Bosman. Ik dacht altijd dat het logisch was dat ik de zorgtaken op me nam, omdat ik niet gestudeerd had. Mijn man werkte fulltime, dus ik vond het wel vanzelfsprekend dat ik het thuis allemaal regelde. Die gedachte – dat dit nou eenmaal mijn rol was omdat ik geen diploma had – zat er bij mij zo diep ingebakken, dat ik er nooit aan twijfelde.
Ik genoot ervan om anderen gelukkig te maken. Het gaf me een goed gevoel als mensen blij met me waren, en daar deed ik mijn best voor. Ik wilde graag leuk gevonden worden. Of het nu was als moeder, dochter, collega of vriendin – ik deed alles om te laten zien dat ik waardevol was. Ik werkte extra hard, probeerde er goed uit te zien, was er voor iedereen, en zorgde dat anderen tevreden waren. Dat gaf me een soort bevestiging, want ik geloofde dat ik vooral waardevol was als ik iets voor anderen deed. Onbewust leefde ik volgens die overtuiging.
Maar toch bleef ik steeds vaker moe. Langzaam begon ik te beseffen dat ik veel van wat ik deed niet voor mezelf deed, maar voor anderen. Ik dacht dat ik mijn eigen keuzes maakte, maar veel van die keuzes kwamen eigenlijk voort uit wat ik dacht dat anderen van mij verwachtten. Mijn overtuiging dat ik altijd hard moest werken, dat ik mezelf moest bewijzen, omdat ik niet had gestudeerd, en dat ik geliefd was door wat ik deed – niet door wie ik was – bleek de drijvende kracht te zijn achter hoe ik mijn leven leidde.
Het moment waarop ik dat besefte, was best een schok. Ik realiseerde me dat ik niet echt mezelf was. Ik leefde naar de verwachtingen van anderen en voelde me niet echt gezien of gewaardeerd om wie ik echt ben. En daardoor begon ik me af te vragen: Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik zelf? Wat kan ik? Het was alsof ik mezelf een beetje kwijt was. Ik had het gevoel dat anderen hun leven veel beter op orde hadden en dat maakte dat ik nog meer mijn best ging doen, steeds harder werkte. Maar dat gaf me alleen maar meer onzekerheid en minder zelfvertrouwen. En dan vroeg ik me ook nog af: waar was God in dit alles? Ik was toch zo gelovig? Maar ik voelde me verloren.
Inmiddels ben ik ouder geworden en nog steeds gelukkig getrouwd, moeder van vier zonen, en de familie is gegroeid met drie leuke schoondochters en kleinkinderen. Tegenwoordig doe ik vooral de dingen waar ik écht blij van word. Natuurlijk ben ik soms nog wel eens onzeker, maar het grote verschil is dat ik nu snap waar dat vandaan komt.
Door coaching ontdekte ik hoe mijn eigen gedachten en overtuigingen mij jarenlang tegenhielden. Onbewuste gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik moet me bewijzen’ speelden altijd door mijn hoofd. Nu weet ik dat ik goed ben zoals ik ben, zonder dat ik mezelf hoef te bewijzen. Ook na mijn ziekte (borstkanker) heb ik geleerd wat echt belangrijk voor mij is.
Ik durf nu mijn grenzen aan te geven, zonder schuldgevoel. En mijn geloof in God heeft me daar echt doorheen geholpen. Het mooiste is dat ik nu weet dat het niet gaat om steeds maar meer doen, maar dat ik gewoon mag zijn. Dat inzicht heeft me zoveel meer rust en zelfvertrouwen gegeven – en dat gun ik jou ook.
Gedachten hebben zo’n enorme invloed op ons leven. Ze bepalen hoe we naar onszelf kijken, wat we denken dat we kunnen, en hoe we met anderen omgaan. Vaak worden we gestuurd door overtuigingen die we in de loop van de jaren hebben opgebouwd. Overtuigingen zoals "ik ben niet goed genoeg" of "ik moet me altijd bewijzen" kunnen ons flink in de weg zitten. Maar het mooie is: je kunt je gedachten veranderen. Vanuit de psychologie weten we dat we onze negatieve gedachten kunnen ombuigen naar helpende gedachten. Door ons bewust te worden van wat we denken en daar actief mee aan de slag te gaan, kunnen we ons vrijer voelen en met meer zelfvertrouwen in het leven staan.
Als christen zie ik dat het hier niet stopt. In de Bijbel wordt gezegd dat God onze gedachten wil vernieuwen (Romeinen 12:2). Hij wil ons helpen om los te komen van overtuigingen die ons klein houden en ons laten zien wie we écht zijn in Zijn ogen: geliefd, waardevol en uniek gemaakt met een doel. Het is dus niet alleen iets wat we zelf doen, maar iets waarin God met ons meewerkt. Dit brengt niet alleen meer rust, maar ook de kracht om écht vanuit ons hart te leven en keuzes te maken die bij ons passen.
Kortom, de kracht van gedachten is enorm. Door bewust aan de slag te gaan met wat we denken, kunnen we veel meer uit onszelf en het leven halen. En als we daarbij God betrekken, ontdekken we dat Hij ons denken wil vernieuwen en ons dichter bij ons ware zelf én bij Hem wil brengen. Zo ontstaat er ruimte om echt te leven vanuit liefde, zelfvertrouwen en vrijheid.
Alle rechten voorbehouden | Thabiti Coaching
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.